Veelgestelde vragen over poortopeners en hekopeners


Veelgestelde vragen, FAQ, over poortopeners, hekopeners, poortautomatisering en toegangstechniek.

Deze poort is gemaakt door Farm Poorten. De poortautomatisering is verzorgd door Porttech.Op deze pagina staat het antwoord op veel vragen die wij dagelijks gesteld krijgen. Wilt u meer weten of staat uw vraag er niet tussen? Neem dan CONTACT met ons op.Veel gestelde vragen


Hebben de motoren, poortopeners en hekopeners, onderhoud nodig?
Zoals bijna elk technisch apparaat hebben de motoren ook regelmatig onderhoud nodig. De apparaten staan in weer en wind en zijn onderhevig aan sterke temperatuurschommelingen.
Zorg ook dat de handmatige ontgrendeling regelmatig op zijn werking getest word, zodat ze ook werken als het echt nodig is. Het kan soms belangrijk zijn dat u er snel uit kunt.


Heb ik een eindaanslag nodig?

Het is altijd beter om bij alle typen motoren zowel in de sluitingsstand als in de openingsstand eindaanslagen te monteren.


Heb ik een elektrisch slot nodig?

Wanneer poorten een bepaalde breedte overschrijding is een elektroslot  aan te bevelen. Dit is bij elk type motor anders. Zie de product-omschrijving bij de motoren.


Wat zijn de veiligheidsregels t.a.v. elektrische poortopeners?

De poortopeners en hekopeners op zich hebben alle een veiligheidscertificaat en een CE toelating. Dit betreft echter alleen de motor zelf.
De motor gaat deel uitmaken van een poort met een draaisysteem en een motor. Dan wordt het een andere situatie. Er bestaat een bewegend geheel waar een beknelling kan ontstaan. Met name schuifpoortmotoren met groter vermogen kunnen levensgevaarlijk zijn. Wij raden dan ook aan om de poort of het hek te beveiligen met fotocellen en te voorzien van een noodstop zodat de motoren altijd gestopt kunnen worden.


Is het moeilijk om een poortmotor te installeren?

Nee, het is niet erg moeilijk. Maar als u echt niet technisch bent is het beter om hulp te vragen. U kunt eventueel ook de installatie van de poortopener of hekopeners aan Porttech uit handen geven. Ga naar de pagina 'Hulp nodig?' voor meer informatie.


Hoe werkt een handzender?

Een handzender stuurt signaaltje naar een ontvanger. De ontvanger geeft vervolgens weer een pulsje naar de besturingskast en vervolgens worden de motoren, de poortopener of hekopener, in werking gesteld.


Welk bereik hebben de handzenders?

Dat ligt aan het merk en de frequentie van de zenders. Het varieert van 20-80 meter.
Weersomstandigheden, zoals een dik pak sneeuw, kunnen echter van invloed zijn op het zendbereik.


Waar zijn de extra knopjes op de handzender voor?

Hiermee kunt u een andere ontvanger aanleren. Bijvoorbeeld: U hebt een garagedeur van een bepaald merk en wilt dit ook met dezelfde handzender van de poort bedienen.
U koopt dat een ontvanger die bij de handzender van de poort hoort. Sluit deze aan op de besturing van de garagedeur en u kunt deze ook met bijvoorbeeld de 2e knop van de handzender bedienen.


Wat is een puls-gever?

Een puls-gever is een apparaat dat een pulsje (een contactje) geeft aan de besturingskast om de motoren, de poortopener of de hekopener, in beweging te zetten. Bijvoorbeeld een handzender, codepaneeltje, sleutelschakelaar, gsm module of drukknop.


Kan ik met mijn mobiele telefoon de poort of het hek bedienen op afstand?

Ja dat kan met een gsm module. Een gsm module zorgt voor het contact tussen u (uw telefoon) en de poort of het hek.
De gsm module wordt gekoppeld aan de besturingskast van uw poort of hek. Er wordt vervolgens een prepaid of sim only kaart ingestoken. De module is erg gemakkelijk te installeren.
Hoe werkt het? De gsm module wordt voorzien van een sim kaart.(bv. een sim only abonnement van € 2,50 per maand, maar prepaid kan ook).
U voert vervolgens uw 06 nummer in de gsm ontvanger in. Wanneer u vervolgens met dit nummer naar de gsm module belt, herkent deze uw nummer en geeft een puls door aan de poort. De poort zal dan openen.

Uiteraard kunnen er meerdere gebruikers ingevoerd worden, wel tot 250 nummers.
Let wel: er wordt geen verbinding gemaakt. Er zijn dus ook geen belkosten.


Wat is een gsm intercom?

Dit is een intercomtoestel dat draadloos doorschakelt naar een door u gekozen nummer.
Bijvoorbeeld: U heeft een afgesloten terrein en bent niet altijd binnen aanwezig, maar u wilt wel bereikbaar zijn als er iemand voor de deur staat.
Wanneer u een gsm intercom neemt gaat het als volgt te werk.
Een bezoeker belt aan bij het buitentoestel. Het toestel belt vervolgens naar een door u ingesteld nummer, bijvoorbeeld uw mobiele telefoon. De telefoon gaat over en u kunt het gesprek aangaan met de bezoeker.
Voor dit toestel is een sim-kaart nodig: prepaid of abonnement.


Wat is een codepaneel?
Een codepaneel is een toetsenpaneel dat een puls kan geven aan de besturingskast om de poort of het hek te openen.
Codepanelen zijn er in vele kwaliteiten en uitvoeringen. Porttech heeft de meest gangbare in het assortiment.
Voordeel: je hebt geen sleutel of handzender nodig. Met een code open je de poort.


Wat is een sleutelschakelaar?

Een sleutelschakelaar geeft een puls aan de besturing zodat de poort of het hek opent. Ze zijn ook leverbaar met een verwisselbare euro profiel cilinder.


Wat is een besturingskast?

De besturingskast is de schakel tussen de motoren en de overige componenten. Op de besturingskast worden alle puls-gevers aangesloten zoals codepaneel en sleutelschakelaar. Maar ook de beveiligingen zoals fotocellen.


Wat is het verschil tussen een hydraulische motor en een mechanische spindelmotor.

De hydraulische motor werkt met een pomp en een in- en uitschuivende cilinder.
De spindelmotor werkt met een spindel. Doordat de spindel door een bus draait welke aan de poort vastzit wordt de poort in beweging gezet.


Wat is een motor met een encoder?

Een motor met encoder kun je op gevoeligheid afstellen. Je kunt deze zodanig afstellen dat wanneer de poort een kind raakt de poort meteen stopt en weer open gaat. Nadeel van deze motoren is dat ze een windvlaag ook als een obstakel zien. Bij sterke wind kan het dan zijn dat de poort of het hek telkens probeert te sluiten, maar door de wind telkens weer opent. Deze motoren met encoder zijn niet geschikt voor gesloten poorten van grote afmeting.


Wat is een fotocel?

Een set fotocellen kan gebruikt worden als beveiliging van het draaigebied van de poort. Deze worden geplaatst tussen de poortpalen en achter de poort wanneer deze geopend is. Het gehele draaigebied van de poort is dan beveiligd. Wanneer zich binnen het draaigebied van de poort een obstakel bevindt zal de poort zal daarop reageren. Voor krachtige 230 Vac motoren is het monteren van fotocellen verplicht.


Kan ik met de intercom ook de poort of het hek bedienen?

Ja. Wanneer u een intercomtoestel neemt met een geintegreerd codepaneel kunt u de poort ook zonder handzender bedienen.


Wat is een noodontgrendeling?

Alle motoren kunnen door middel van een sleutel dan wel met een unieke merkeigen sleutel ontgrendeld worden. Bij stroomuitval is het belangrijk dat u de poort gewoon kunt openen.
Bij de 24 V motoren is er de mogelijkheid om optioneel een back up batterij te installeren. De poort kan dan ook bij stroomuitval geopend worden.


Mag ik producten uit de Porttech webshop retourneren?

Ja. Dat mag. Op welke wijze en onder welke voorwaarden u de poortopeners of hekopeners of andere aanverwante producten kunt retourneren leest u op de pagina 'Retourneren'.


Welke motor heb ik nodig voor mijn situatie?

Voor deze vraag kunt u ons bellen of mailen, maar u kunt er ook meer over lezen op de pagina 'Welke poortopener of hekopener moet ik kiezen?'


Hoeveel garantie zit er op de poortopeners en hekopeners of andere producten uit de Porttech webshop?

Bij elk product in de webshop staat precies omschreven wat de garantietermijn is. U kunt er ook meer over lezen in onze Algemene Voorwaarden en op de pagina 'Garanties'.